Termékek Menü

Vásárlói iránymutató

Hogyan válassz vízipipát?

A vízipipákat elsősorban méret alapján különböztetjük meg, mely az egész pici 20-30cm-es daraboktól egészen akár a 1,5 méteres óriás pipákig terjed. A kisebb és nagyobb pipáknak is megvannak az előnyei, de leginkább a 50-80cm-es magasság az ideális. Míg a kisebb pipákat könnyebb hordozni, a nagyobbak hosszabb távon biztosítanak tisztább és jobb füstöt. A legfontosabb a tartály mérete, annak űrtartalma, mivel minél több víztömegen halad át a füst, annál jobban lehűl és a tartályba a forró füsttől később fog felmelegedni a víz. A vízipipa esetében ugyanis a minél hidegebb füstre törekszünk, abban válnak ki intenzívebben a gyümölcsös ízek. A jobb márkájú vízipipáknak több helyen szétcsavarozható a teste, így egy közepesen nagy 70cm körüli pipa is egy kisebb táskában könnyen hordozhatóvá válik. 

A vizipipa méretének kiválasztása után a következő, amit el kell döntenünk, hogy hány személyes legyen a pipánk, azaz hány szívócső kiállás legyen rajta. Tapasztalataink alapján egy szívócsövet 2-3 emberre lehet nyugodtan méretezni, mivel nem folyamatosan szívjuk a pipát, hanem beszélgetünk, teázunk közbe, nem szükséges, hogy folyamatosan a kezünkbe legyen egy szívócső. A fertőzések elkerülése érdekében, pedig műanyag szipkákat rakhatunk a csövek végére. Ezek alapján a kettő vagy több személyes pipákat 3-4 személyes társaságoktól ajánljuk. A többszemélyes pipák esetében fontos kitérnünk a szelepesség kérdésére. A vizipipa működéséből adódóan, ha az egyik csövet szívjuk, a másikon fars levegő áramlik be a rendszerbe, így vagy egyszerre kell szívnunk az összes csövet, vagy be kell fogni a másik cső/csövek végét. Ez a prémium kategóriás többszemélyes pipák esetében már szeleppel meg van oldva, így nem kell erre figyelnünk használat közben. Jó tudni, hogy szinte az összes egyszemélyes pipa átalakítható, egy plusz adapter segítségével kétszemélyessé - melyek általában így szelepesek is lesznek - tehát később is tudjuk bővíteni pipánkat.

Ezek után jöhet a szín és formavilág kiválasztása. Ezt mindenkinek a saját ízlésére bízzuk. Szokták kérdezni, hogy melyik, ami kevésbé borulékony, de igazából, ha tele van vízzel a tartály, akkor mindegyik pipa elég stabilnak mondható, úgyhogy érdemes inkább aszerint választani, hogy mi illik a szobába, ahol majd tárolni akarjuk, mert használaton kívül díszként is remekül funkcionálnak.

Milyen kiegészítővel teheted jobbá a pipádat?

Hasznos, a gyári alul lyukas kerámiákat lecserélni, egy vortex vagy phunnel rendszerű kerámiára, ezekben sokkal jobb tömés készíthető, mivel a dohány vagy dohány helyettesítő nedvesség tartalma, nem fog lefolyni. Egyrészt nem koszolja össze állandóan a pipa belsejét, nem kell annyit takarítani, másrészt pont az, ami füsté válna, nem vész kárba. Az ízek intenzívebbek lesznek és ugyan azt a tömést hosszabb ideig tudod élvezni. Már rövidtávon is visszahozzák az árukat ezek a kerámiák, pont amiatt, hogy nem pazarlod velük azt, amit bele teszel. Ár/érték arányba a saját márkás President Phunnel kerámiánkat ajánljuk! Ez a kerámia a legtöbb pipára a Vastag fehér kerámia tömítéssel fog passzolni.

A prémium kategóriás pipákat leszámítva, gyárilag a legtöbb pipa szívócsöve nem mosható, mely azt jelenti, hogy egy fémspirál merevítés húzódik végig a cső belsejébe. Ez idővel, még akkor is, ha nem mossuk állandóan, a vízpárától elkezd rozsdásodni és elérik egy idő után. Ha a nyelvünkre kis darabok jönnek ki szívás hatására, akkor a csövet nem szabad tovább használni, mert ezek valószínű rozsda darabok. Nem feltétlenül kell már a vásárlás pillanatában lecserélni a gyári csövet moshatóra, de idővel mindenképp tanácsos. A mosható csöveknek további előnye, hogy általában jóval nagyobb a belső átmérőjük, így könnyebb szívni őket, nagyobb füstöt lehet előcsalni velük a pipából. A mosható csövek belsejében nincs fémmerevítés, hanem egy speciális műanyag/szilikon cső fut végig, ezeket nyugodtan lehet vízzel mosni, nem lesz tőle baja. Használatukkal elkerülhetőek a mellékízek, mindig az aktuális tömés ízét fogod csak tisztán érezni.

Jól jöhetnek még a hőtartó sapkák, melyek nem csak szabadban hasznosak, amikor egy kisebb szellő könnyen az ölünkbe lökheti az izzó szenet, hanem beltéren is. A begyújtáskor felhelyezve, felerősítve a szén erejét előbb kezd el füstölni a pipánk, valamint amikor a szén már a végét járja, akkor tovább kaphatunk még megfelelő erősségű hőt a pipázáshoz.

Mit tömjél a kerámiába? Nikotinnal vagy nikotin nélkül?

Magát a vízipipázást a hagyomány szerint a dohányzásnak egy kevésbé káros alternatívájaként találták ki, (az indiaiaknak vallásuk szerint tilos volt a dohányt közvetlenül a szájukhoz érinteni) ma pedig már teljesen nikotin és dohány nélkül is hódolhatunk ennek a szenvedélynek. Maga a vízipipa dohány egy nedves állagú gyümölcsös massza, mely nikotint és dohányt is tartalmaz, igaz sokkal kisebb arányban mint a cigaretta, valamint a víz a keletkező füstöt alaposan átszűri, lehűti, nem válnak ki olyan káros anyagok, mint a cigaretta esetében a forró füstben, de attól ez még egy dohányzási forma. Mi ezért a vízipipázásnak ezt a módját, csak akkor ajánljuk, ha úgy érzed a nikotinra és a dohány karakterének sajátos ízvilágára kifejezetten szükséged van és persze csak, ha elmúltán 18 éves. 

A mai trendek viszont már egyértelműen a nikotin és dohány mentes vízipipázás irányába haladnak. A vízipipához való ízesített ásványi kövek segítségével, nem hogy teljeséggel helyettesíteni tudjuk a vizipipa dohányokat, de azok ízvilágánál és füstmennyiségénél sokkal jobbat kapunk. Tulajdonképpen itt nem is igazi füst keletkezik, csak vízgőz, melyben tisztán csak a gyümölcsös aromákat érezni, mivel a dohány karaktere nem nyomja el az ízeket. Ennek füstje sokkal könnyedebb, nem köhög tőle az sem, aki nem dohányzik, nem fog megfájdulni a fejed, mint ahogy ezek a dohány esetében előfordulhatnak. Ha régebben már próbáltad ezeket a köveket előfordulhat, hogy egy ízetlen nem nagyon füstölő rossz tömés emlékét hagyták benned. Sajnos az első ilyen termékek amik megjelentek úgy 5-6 évvel ezelőtt, még nagyon gyerekcipőben jártak, amivel kissé elrontották a kövek hírét, de azóta az elmúlt években ezek folyamatos fejlesztéseken mentek keresztül és ma már valóban felülmúlják sőt jóval meghaladják a dohányok teljesítményét. Érdemes ez esetben tenned egy újabb próbát, garantálom, hogy nem fogsz csalódni! Az ásványi kövek közül egyértelműen a Shisharomát ajánljuk! 

Milyen szenet használj?

A szeneket két nagy csoportba sorolhatjuk, az öngyulladósak és a nem öngyulladós/természetes szenek csoportjába. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya. Célszerű az öngyulladós szeneket választanod, ha valahol a szabadba, egy parkban vagy egy dombtetőn szeretnél ellazulni a pipáddal. A természetes szeneket inkább otthoni használatra javasoljuk, vagy oda ahol ezek begyújtása megoldható.

Az öngyulladós szenek nagy előnye, hogy egy sima öngyújtóval is könnyedén 1-2 perc alatt begyújthatóak. Ezt egy öngyulladó rétegnek köszönhetik, mely egy kis láng hatására a csillagszóróhoz hasonló módon, körbe szikrázva, beizzítja önmagát. Míg ez a réteg leég a legtöbb öngyulladós szén elég büdös, így célszerű nem ott begyújtani ahol pipázni is fogunk. Ez tulajdonképpen egy vegyszer réteg, ami még leégés után is kissé érződik, minimális mellék ízt kölcsönözve ezzel a tömésnek. Célszerű csak akkor rárakni a kerámiára, ha már teljesen leégett ez a réteg. Az öngyulladós szenek közül a Carbopol márkát ajánljuk leginkább, ez nem olyan büdös begyújtásnál és könnyen gyulladva, megfelelő hőt biztosít.

A természetes nem öngyulladós szenek begyújtása már koránt sem ilyen egyszerű, begyújtásukhoz erős láng szükséges, mely fölött 5-6 percig kell hevíteni. Ha gáztűzhelyed van otthon, akkor az alkalmas lehet, de a legalkalmasabbak kínálatunkban is megtalálható elektromos, vagy gázpalackos izzítók. A természetes szenekről elmondható ,hogy hosszabban optimálisabb hőt adnak le, valamint tisztább, mellékíz mentes ízeket biztosítanak. Ha igényes vagy a füst minőségére, akkor ezeket a szeneket ajánlom, különös képp a Coco-coalt!

Milyen kiegészítőre lehet még szükséged?

A kerámiában lévő füstölni valót egy darab alufóliával kell lefedni, melyekre apró lyukakat teszünk, majd erre helyezzük rá az izzó szenet. Fontos, hogy milyen alufóliát használsz, mivel nem minden alufólia alkalmas arra, hogy izzó szenet helyezzünk rá! Először is fontos, hogy megfelelő vastagságú, a háztartásinál jóval erősebb, vastagabb fóliát használjunk. A háztartási fóliákon lehet olyan bevonat, mely leég a széntől és amellett, hogy ez a pipa ízét is nagyon el tudja rontani, nem mondható túl egészségesnek! Ajánljuk a kifejezetten vízipipához való speciális, megfelelő vastagságú bevonat mentes páncél vizipipa alufóliákat.

Ha többen használjuk a pipát, a fentebb már említett szipkák, jó szolgálatot tehetnek ha nem szeretnénk egymás szája után szívni a csövet. Ezekből nagyon sokféle van, itt arra érdemes ügyelni, hogy ne szűkítse le túlságosan a szipkánk a füst útját, ne lehessen emiatt nehezebben szívni a pipát. Jó ha a szipkák különböző színűek, így könnyen meg tudjuk különböztetni, melyik kié. A mosható csövekben általában a vastagabb óriás szipka vagy ergonómikus szipkák illenek.

Plusz tömítéseket nem árt már a vásárlás pillanatában vennünk a pipához, ezek nem nagy összegek, de bosszúságot tudnak okozni, ha szelel a pipánk, mert elvesztek vagy elhasználódtak. Legsűrűbben a kerámia alatti tömítést kell cserélni, mivel ezek a nagy hőtől 20-30 használat után elérnek, elhasználódnak. A többi tömítésből sem árt pár tartalék darab, de ezek nem olyan sűrűn cserélendők.

 

Ha bármilyen kérdésed maradt keress minket bizalommal, szívesen segítünk!

 

Bal hasáb